בעידן הגלובלי התחרותי, אופטימיזציה של שרשרת האספקה היא קריטית להצלחתם של ארגונים. תהליך זה כולל ייעול ושיפור מתמיד של כל שלבי שרשרת האספקה, החל מרכש חומרי גלם ועד לאספקת המוצר הסופי ללקוח. במאמר זה אסקור את הכלים המרכזיים להשגת אופטימיזציה של שרשרת האספקה: דיוק האסטרטגיה התפעולית, תכנון מלאי אופטימאלי, קיצור זמן אספקה מספקים ואף זמני תגובה תהליכי תפעול פנימיים, אופטימיזציה בלוגיסטיקה, ובתכנון הייצור ובייצור.
דיוק האסטרטגיה התפעולית
הגדרת אסטרטגיה תפעולית ברורה היא הבסיס לאופטימיזציה של שרשרת האספקה. היא כוללת בין השאר: קביעת שיטות ניהול מלאי של הפרטים השונים (to stock או to order), החלטה אילו פעילויות יבוצעו במיקור חוץ outsource, קביעת מדדים ויעדים, והתאמת המבנה ארגוני לצרכים.
האסטרטגיה התפעולית צריכה להתאים לחזון ולמטרות של הארגון.
תכנון מלאי אופטימאלי
אחד האלמנטים המשמעותיים והחשובים השגת אופטימיזציה של שרשרת האספקה הינו תכנון המלאי. רמת מלאי אופטימאלית משמעותה מינימום הון שוכב במלאי מחד ומאידך מלאי חומרי גלם זמין ומאפשר גמישות לתוכנית הייצור, ומלאי תוצרת גמורה זמין במועד הנדרש לאספקה ללקוח. החזקת רמות מלאי אופטימאליות מאפשרת להתייעל תפעולית ולחסוך בהוצאות תפעול והחזקת מלאי. זמינות מלאי מאפשרת גמישות בתכנון הייצור, תורמת לניצולת מיטבית של משאבי ייצור OEE, ולקיצור שרשרת האספקה ובכך לשביעות רצון הלקוחות.
על הדרך להשגת אופטימיזציה של מלאי תוכלו לקרוא במאמר שלי: " ניהול מלאי – אסטרטגיה לשיפור רווחיות".
קיצור זמני אספקה מספקים
רמת המלאי האופטימאלית שעל ארגון להחזיק מפריט הנרכש מספק היא פונקציה זמן אספקת הפריט. ככל שזמן האספקה קצר יותר ניתן להחזיק רמת מלאי נמוכות יותר.
ארגונים רבים מתייחסים לזמן האספקה מספק כאל גורם שאין להם השפעה עליו, אך מניסיוני אני יכולה לומר שארגון יכול להשפיע באופן משמעותי על קיצור זמני האספקה מספקיו באמצעות מספר אסטרטגיות:
- מתן תחזית רכש לספק: שיתוף תחזיות ביקוש עם ספקים תאפשר להם להתכונן מראש ולתכנן את הייצור בהתאם.
- הזמנות מסגרת מול ספקים: הזמנת מסגרת היא הסכם המגדיר התחייבות של הארגון לרכוש מהספק כמות מסוימת במשך תקופה מוגדרת (לרב במשך שנה) ומצד שני מקבע את המחיר לו מצד הספק למשך ההסכם. הזמנת מסגרת אינה הזמנת רכש אלה הסכם התחייבות והצהרת כוונות המאפשר לספק להיערך מבעוד מועד בחומרי גלם, לייצר לפני קבלת הזמנת רכש ובכך לקצר את זמן האספקה ללקוח.
- ניהול פרואקטיבי של ביצוע הספק: יישום תהליכי מדידת ספקים והערכת ספקים, קיום דיונים הערכת ביצועים עם הנהלת הספק.
קיצור זמני תגובה פנימיים ארגוניים
רמות המלאי שצריך להחזיק בארגון על מנת להבטיח זמינות מלאי, הינה פונקציה של משך אספקה מהספק כפי שהוסבר לעיל, ובנוסף של זמני האספקה הפנימיים בארגון:
- משך סבב חתימות על דרישות והזמנות.
- תדירות ביצוע הזמנות רכש
- משך הזמן שלוקח ללוגיסטיקה מקבלת סחורה ועד קליטתה במחסן.
ככל שפרקי הזמן הללו ארוכים יותר, כך רמת המלאי שנדרש להחזיק בארגון על מנת להבטיח זמינות מלאי גבוהה יותר. רמת המלאי שארגון צריך להחזיק היא שווה לפחות לכמות המלאי שיצרך במשך זמן האספקה מספק במשך זמן התפעול הפנימי.
במפעל ביטחוני לו ייעצתי, סבב החתימות לקח כ 5 שבועות, מודל ההצטיידות ברכש הורץ כל 3 שבועות, וללוגיסטיקה לקח בממוצע שבוע משקיבלה סחורה ועד שקלטה את הסחורה למלאי. סה"כ 9 שבועות זמן תגובה פנים ארגוני.
במצב זה, כדי להבטיח זמינות היה על הארגון להחזיק לפחות 17 שבועות מלאי (8+9).
הארגון פעל בדרכים רבות לקצר את זמן האספקה הפנימי על מנת שיוכל להוריד את רמות המלאי: יישם מודל עיתוד מלאי אוטומטי שרץ בתדירות שבועית, ביטל חותמים בסבב החתימות ועוד.
חיזוי ביקושים איכותי
בארגונים בהם תכנון הייצור הינו למלאי, חיזוי ביקושים איכותי ומקורב למציאות מאפשרים לארגון להערך לביקושים, לספק את הביקוש בפועל בזמני אספקה קצרים מחד ולא להיקלע לעודפי מלאי מאידך.
שינויים גאופוליטיים, רגולטורים, מגפה עולמית, מלחמות הם רק חלק מהגורמים שיכולים תמיד לטרוף את הקלפים. בכל זאת, נכון לארגון להשקיע מאמצים בחיזוי ביקושים איכותי.
כיצד ניתן לבצע חיזוי ביקושים איכותי?
- יישום מתודת ה S&OP – דיון שבועי בין המכירות (Sales) והתפעול (Operation) , בו מגבשים יחד תוכנית ייצור ארגונית המכנסת את תחזית המכירות לקיבולת התפעול . עוד על מתודת S&OP ניתן לקרוא במאמר שלי: S&OP הרמוניה בין תפעול למכירות.
- יישום לוגיקה חכמה במערכת ה-ERP לחיזוי הביקושים על בסיס נתונים היסטוריים, לרבות עונתיות.
- שימוש במערכות ייעודיות המתמחה בחיזוי ביקושים , יתכן שאף מבוססת AI. רלוונטי בארגונים גדולים בהם בסיס נתונים גדול.
אופטימיזציה של תוכנית הייצור
אופטימיזציה של תוכנית הייצור היא תהליך מורכב וחיוני שמטרתו להשיג ניצולת מקסימלית של משאבי הייצור, וצמצום המלאי בתהליך הייצור, קיצור משך הייצור, עמידה במועדי האספקה ללקוחות. היא מתמקדת בשיבוץ אופטימלי של פקודות עבודה לתחנות עבודה, תכנון יעיל של תור פקודות העבודה בכל תחנה, הקצאת משאבי כ"א וכל זאת על מנת למקסם את תפוקת הייצור, לעמוד במועדי אספקה נדרשים, ולמזער זמני סט-אפ.
בהבניית תוכנית ייצור יש לקחת בחשבון פרמטרים רבים: אילוצי מכונות, זמינות חומרי גלם, תיעדוף משימות משקולי מכירות, משאבי כ"א ועוד. לתכלול מהיר ותדיר של כלל האילוצים והצרכים לכדי תוכנית ייצור אופטימאלית – נדרשת מערכת מידע המתמחה בתכנון ייצור מתקדם, תוך התחשבות בכל האילוצים הרלוונטיים, מזהה מראש צווארי בקבוק ועיכובים, ומציעה תגובה מהירה והתאמות.
את מערכת תכנון הייצור יש להזין בנתונים דיווח סטאטוס פקודות עבוד בתהליך ייצור בזמן אמת. העבודות בייצור בזמן אמת. הדיווחים יכולים להתקבל באמצעים דיווח טכנולוגיים מעובדים בקו ייצור או מהמכונות בקו הייצור באמצעות מערכת MES אוספת נתונים בזמן אמת מהמכונות ומספקת תמונה מדויקת של מצב הייצור.
אופטימיזציה של רצפת הייצור
ישנם מתודות וכלים שמטרתם השגת אופטימיזציה של תהליך הייצור מהבולטות בהם הינה מתודת המצוינות התפעולית וטכנולוגיות מתקדמות שזמינות לנו כיום בתקופה הקפיצה הטכנולוגית המתרגשת כיום על התעשייה העולמית ומכונה industry 4.0 נמנה כמה מהכלים הבולטים לקידום אופטימיזציה של רצפת הייצור:
- ייצור רזה ,(Lean Manufacturing) שיטה המתמקדת בצמצום בזבוז ושיפור זרימת העבודה. כלים כמו 5S (מיון, סידור, ניקיון, תיקנון, משמעת) ו-Kaizen (שיפור מתמיד) יכולים להיות יעילים.
- 6 סיגמא :(Six Sigma) שיטה סטטיסטית שמטרתה לצמצם את השונות בתהליכים ולשפר את האיכות.
- אוטומציה ורובוטיקה: רובוטים וקובוטים (שהם רובוטים העובדים בשילוב עם עובדים).
- קישוריות ואינטגרציה: חיבור בין מכונות, מערכות ומוצרים באמצעות האינטרנט של הדברים (IoT), שיתוף נתונים בין מערכות שונות לאורך כל שרשרת הייצור.
- תחזוקה חזויה: גישה מתקדמת לתחזוקה שמטרתה לחזות מתי ציוד או מערכות עלולים להתקלקל, ובכך למנוע תקלות וזמני השבתה לא מתוכננים. היא מבוססת על איסוף וניתוח נתונים בזמן אמת, שימוש בטכנולוגיות מתקדמות כמו בינה מלאכותית ולמידת מכונה, וזיהוי דפוסים המעידים על התפתחות כשל.
אופטימיזציה ארגון ותפעול מחסנים מרכזי לוגיסטיים
אופטימיזציה של ארגון ותפעול מחסן יכולה להביא לתועלות הבאות:
שיפור אמינות המלאי, צמצום טעויות ליקוט והעמסה והתייעלות במשאבי התפעול הלוגיסטי.
אחד האמצעים המרכזיים להשגת אופטימיזציה בלוגיסטיקה הינו מערכות מסוג WMS (Warehouse Management System) המאפשרות דיווח ביצוע של פעולות לוגיסטיות בזמן אמת: קבלה, ליקוט, תנועות מלאי וספירות מלאי תוך אימות פריט ואיתור באמצעות סריקת ברקוד ובכך תורמת להשגת אמינות המלאי.
מערכת WMS מתקדמת יכולה להכווין את את עובד האחסנה למיקום אחסנה אופטימאלי בהתאם ללוגיקה שהוטמעה בה, וכן מתזמנת באופן אופטימאלי תהליכים לוגיסטיים כגון: ריענון איתורי ליקוט, יצירת גלי ליקוט. כך מערכת WMS מיעלת את תהליכי הלוגיסטיקה תוך חסכון במשאבי כ"א, מונעת טעויות ומקצרת זמני תגובה.
התועלות שמאפשרת מערכת WMS תורמת להשגת אופטימיזציה של שרשרת האספקה.
אמצעים נוספים שיכולים לתרום לאופטימיזציה בלוגיסטית המחסנים: תכנון פונקציונאלי של שטחי האחסנה והתפעול, סדר מיקום פרטים, שימשו באמצעי אחסנה ומיון אוטומטיים, שימוש באמצעי שינוע מתאימים לצרכים, מיכון תהליכי בקרה באמצעות שקילה, מכונת שרינק, אמצעים לצמצום טעויות ליקוט והעמסה.
אופטימיזציה של הפצה
אופטימיזציה של ההפצה היא ביצוע משימות ההפצה בהתאם לאסטרטגי התפעולית במינימום עלויות. ישנם מספר היבטים:
חלוקה הגאוגרפית אופטימלית לקווי הפצה.
תדירות ביצוע של כל קווי ההפצה.
אופטימיזציה של מסלולים: שימוש בטכנולוגיות ניווט וניתוח נתונים כדי למצוא את המסלולים היעילים ביותר למשלוחים, תוך התחשבות במרחקים, תנאי תנועה ולוחות זמנים.
התאמת אמצעי ההפצה לצרכים – גודל וסוג משאיות או טריילרים.
בארגונים רבים בעיות בזמינות המלאי גוררות הפצה חוזרת. כך שניתן לצמצם עלויות הפצה ממקום של שיפור תכנון המלאי.
מערך ההפצה אחראי גם על החזרות סחורה מלקוחות ואיסוף והחזרת אמצעי ניטול (משטחים, ארגזים) – גם ייעול תהליך ההחזרות בהיבט מסחרי ותפעולי יכול לתרום לצמצום עלויות ההפצה.
לסיכום,
אופטימיזציה של שרשרת האספקה היא תהליך מורכב אך חיוני להצלחתם של ארגונים. יישום הכלים המתוארים לעיל יאפשר לארגון לייעל את שרשרת האספקה, לחסוך בעלויות, לשפר את שביעות רצון הלקוחות ולשמור על יתרון תחרותי בשוק הגלובלי.