הקמת מרלו"ג חדש היא פרויקט מורכב הדורש תכנון מדוקדק ויסודי. מרלו"ג יעיל ומתפקד היטב הוא נכס אסטרטגי לכל ארגון, ומשפיע באופן ישיר על עלויות התפעול, רמת השירות ללקוחות, והיכולת להתמודד עם אתגרים לוגיסטיים. במאמר זה נסקור את השלבים העיקריים בתהליך תכנון המרלו"ג, החל מניתוח הצרכים ועד להטמעה.
ארגון העומד בפני תכנון מרלו"ג חייב בלווי של מתכנן מחסנים מקצועי, יועץ או חברה בעלי מומחיות וניסיון רב בתחום.
השלב של תכנון מרלו"ג – נועד להבטיח שהתכנון הפונקציונאלי יהיה אופטימלי מבחינה תפעולית ותאם לצורכי הארגון לפחות ל 10 שנים קימה. במידה ומתבצעות שגיאות תכנוניות יעלה לארגון בחוסר יעילות תפעולית ואף עלולות לשבש את ולתקוע תהליכי עבודה במרלו"ג.
שלב המקדים והחשוב שנכון לבצע לפני מעבר למרלו"ג חדש
מעבר למרלו"ג חדש הוא הזדמנות מצוינת לחולל שינוי משמעותי בשרשרת האספקה של הארגון. מעבר כזה פותח דלת לשורה ארוכה של אפשרויות ושיפורים, הן מבחינה תפעולית והן מבחינה אסטרטגית.
ארגונים רבים בוחרים לנצל את המעבר למרלו"ג חדש על מנת ליישם תהליכים במצוינים תפעולית ודיגיטאליים בין השאר באמצעות יישום מערכת WMS (מערכת לניהול ותפעול מחסנים).
מצד שני כל ארגון יתקשה להכיל במקביל גם שינוי בתהליכים שיטות ואמצעי עבודה חדשה בד-בבד עם כניסה למרלו"ג חדש. ולכן נכון יעשה ארגון שיקדים ויבצע את שלב של יישום תהליכים מציינים תפעולית אפיון צרכים והטמעת שינוי בתהליכים ובמערכת המידע במרלו"ג הקיים ובהמשך להעתיק אותם למרלו"ג החדש.
מעוניינים ליישם תהליכי מצוינים תפעולית במרלו"ג? צרו איתנו קשר ונשמח לסייע לכם בתהליך.
שוקלים ליישם מערכת WMS ? נשמח לסייע לכם באפיון הצרכים, בחירת מערכת, וניהול פרויקט ההטמעה (צד לקוח).
מה הם השלבים בתכנון מרלו"ג?
שלב א': ניתוח צרכים והכנת מסמך "פרוגרמה לתכנון"
הצעד הראשון והחשוב ביותר בתכנון המרלו"ג הוא ניתוח מעמיק של הצרכים העסקיים של הארגון. שלב זה הכרחי שיבוצע ע"י גורם מקצועי שזה מומחיותו. שלב זה יכלול:
- ניתוח צרכים מבחינת אמצעי אחסנה: בשלב זה יבוצע איסוף וניתוח נתוני מלאי המתוכנן להיות מאוחסן במרלו"ג כולל פקטור גידול לשנים הקרובות. לטובת הניתוח יאספו נתוני רמות מלאי, נתוני נפח ומשקל של סוגי המלאי השונים, תנאי אחסנה נדרשים לסוגי המלאי השונים. יאופיינו שיטת הליקוט והאחסנה ואמצעי הליקוט והאחסנה. תוצר שלב זה הוא המלצה על סוג אמצעי האחסנה: אחסנה רצפתית, מידוף קל, כבד או באמצעים אוטומטיים. יתכן שילוב של כמה אמצעי אחסנה. יבוצע ניתוח כדאיות ומשמעויות תפעוליות של בחירה בכל חלופה.
- ניתוח צרכים של שטחי תפעול במרלו"ג: שלב זה נועד על מנת להעריך את היקפי שטחים הנדרשים לטובת תהליכי התפעול כגון: קבלה ופיזור סחורה, אריזה ומשטוח, אחסנת משלוחים מוכנים לאיסוף והפצה, וביצוע עבודות ערך מוסף ע"ח הצוות הלוגיסטי, שטח שנדרש למיכון (משקלים, מכונת שרינק) ואמצעי שינוע.
- ניתוח צרכים של חצר ורמפות: ניתוח היקפי פריקת משאיות והמסת משאיות צפויה ביום. סוג משאיות ואופן משטח הסחורה המתקבלת והמופצת. הסחורה על היקפי סחורה מתקבל ומספר קווי הפצה ביום. סוג משאיות, שיטת משטח סחורה (ארגזים, שקים, כלובים, משטחים)
- ניתוח צרכים של שטחי משרדים ושירות.
- תוצר שלב זה הוא מסמך "פרוגרמה לתכנון" המפרט את שטחי התפעול הנדרשים וגודלם, חדרים וגודלם, שיטחי שירות נדרשים, מפת קשרים בין אזורים.
שלב ב': בחירת מיקום
בחירת מיקום מתאים למרלו"ג היא החלטה אסטרטגית בעלת השלכות ארוכות טווח. יש לשקול גורמים רבים כמו:
- נגישות: קרבה ללקוחות, ספקים, נמלי תעופה וים, רשת תחבורה יעילה.
- עלות הקרקע והמבנים: השוואה בין אפשרויות שונות, תוך התחשבות בעלויות ההקמה והתפעול.
- תשתיות: זמינות של חשמל, מים, גז, תקשורת, תשתית ניקוז.
- רגולציה ותכנון ערים: חוקי בנייה, היתרים, מגבלות תכנון.
- גורמים סביבתיים: השפעה על הסביבה, זיהום, רעש.
אחרי איתור מקום פוטנציאלי, כחלק מתהליך תכנון מרלו"ג, יש לגייס אדריכל ולבצע שרטוט עקרוני של דרישות הפרוגרמה, על מנת לוודא התאמת המבנה.
במידה והמקום נמצא מתאם מקדמים לחתימת הסכם לרכישה או השכרת המקום.
שלב ג': גיוס צוות מתכננים וצוות פרויקט
בין השאר מתכנן פונקציונאלי, יועץ בטיחות, מנהל פרוייקט, יועץ חשמל, קבלן, מתכנן מחסן אוטומטי במידת הצורך ועוד.
שלב ד': תכנון פונקציונאלי של המרלו"ג
אחרי שנוצרה תוכית אדריכלית, ננס מתכנן פונקיונאלי לתמונה ומבצע תכנון מפורט של שטחי התפעול – מיקום אמצעי האחסנה, מסלולי הליכה ונסיעה, מעברים, שטחי תפעול, עמדות עבודה, מהתכנון הפונקציונלי ניתן לגזור את המפרט וכמויות של אמצעי האחסנה שיש לרכוש לטובת המרלו"ג החדש.
התכנון הפונקציונלי ישמש גם לרכש של אמצעי השינוע והאחסנה.
שלב ה': ניהול פרויקט ההקמה
שלב ו': ניהול פרויקט המעבר
לסיכום,
תכנון נכון של מרלו"ג חדש הוא השקעה אסטרטגית שתניב תוצאות חיוביות לאורך זמן. על ידי ניתוח צרכים מקיף, תכנון פיזי ופונקציונלי מדויק, ויישום טכנולוגיות מתקדמות, תוכלו לבנות מרלו"ג יעיל, גמיש ומותאם לצרכים העסקיים שלכם.
מעוניינים להקים מרלו"ג חדש? צרו איתנו קשר ונשמח לסייע לכם בתהליך.
מאמר זה נועד לספק לכם את המידע הבסיסי הדרוש לתכנון מרלו"ג חדש. מומלץ להתייעץ עם מומחים בתחום כדי לקבל ייעוץ מותאם אישית.